Jesienna kawa z miodem i cynamonem

Przepis na jesienną kawę z miodem i cynamonem

Jeśli jesień, to cynamon. Jeśli cynamon, to miód. A jeśli to wszystko połączyć, wychodzi ideał – jesienna kawa z miodem i cynamonem. :)

Ta kawa kojarzyć mi się będzie zawsze z moim krótkim epizodem z pracą w kawiarni, dzięki której kawa, którą pijam w domu, zmieniła się diametralnie! Koniec z rozpuszczalną, plastikową kawą albo oszukanym cappuccino w moich szafkach. Umiejętność spieniania mleka i wlewania kawy do niego w taki sposób, aby stworzyć warstwy, to jedne z wazniejszych umiejętności, jakie nabyłam w swoim życiu. :D

Przepis na jesienną kawę z miodem i cynamonemOd tamtej pory do mnie należą przywileje Królowej Ekspresu i Filiżanki przy wszystkich rodzinnych obiadach.

W kawiarni pracowałam jesienią. Na długie, chłodne już wieczory, polecałam kawę z imbirem bądź cynamonem. Wymieszane z odrobiną miodu, którego nigdy wcześniej do kawy nie dodawałam, a co, jak się okazało, było ogromnym przeoczeniem!
Miód w kawie smakuje inaczej, niż w herbacie. Jest bardziej intensywny i już przy mniejszej jego ilości da się wyczuć jego charakterystyczną, głęboką słodycz. Dlatego mimo że herbatę potrafię posłodzić nawet solidną łychą miodu, do kawy dodaję go od pół do całej łyżeczki.

Ta jesienna kawa z miodem i cynamonem jest dosyć słodka i ciężka, dlatego sama w sobie może być deserem. Raczej już nie dodatkiem do innych słodkości. ;)

Spróbuj tej kawy, ale co do ilości mleka, kawy, miodu i cynamonu, musicie kombinować sami. Może lubicie więcej mleka? Mniej? Zwykłe czy to cięższe, słodsze i zagęszczone? Bardziej korzenna czy mniej? Próbujcie!


Do kawy potrzeba:

– łyżeczkę miodu
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 szklanki mleka (zagęszczonego lub zwykłego)
– filiżanka kawy

Miód i cynamon włóż do szklanki i za pomocą łyżki utrzyj je na gładką masę starając się, aby nie ubrudzić przy okazji całej szklanki. ;) Do tej mieszanki dodaj mleko – koniecznie podgrzane, a jeśli masz taką możliwość – spienione. Wymieszaj wszystko razem, aby rozpuścić miód.

Zaparzoną kawę delikatnie i powoli wylewaj na mleko małym strumieniem celując w środek szklanki. Dzięki temu, jeśli mleko było spienione, powinny wytworzyć się warstwy ze słodką pianką na wierzchu kawy.

Przepis na jesienną kawę z miodem i cynamonemPrzepis na jesienną kawę z miodem i cynamonemPrzepis na jesienną kawę z miodem i cynamonemPrzepis na jesienną kawę z miodem i cynamonemWierzch posyp szczyptą cynamonu lub brązowego cukru. Pij gorącą, smacznego!


Lubicie takie jesienne, rozgrzewające napoje? Może macie jakieś swoje sposoby na to, aby dodać innego smaku codziennej kawie?  Dajcie koniecznie znać o swoich ulubionych w komentarzach!

 

  • La Blonde Vita

    Uwielbiam kawę z miodem ❤️

  • Uwielbiam kawę i jesień :) Jednak tego przepisu nie znałam :)

    • Spróbuj, jest naprawdę fajna, a do tego dziecinnie prosta!

  • szymon

    Chętnie wykorzystam przepis i zaskoczę swoją żonę :)

  • Justyna Kosieradzka

    Prosty i fajny przepis – spróbuję. Dotychczas tylko posypywałam kawę/ mleko spienione cynamonem, kardamonem, goździka i wanilią.

    • Też często posypywałam czymś kawę, to też dobry patent!
      Pozdrawiam!

  • zyciejakmuzykablog.wordpress.c

    Super kawka:) Jestem fanka kawy pod kazda postacią. A do kawusi wpadnij do mnie;) http://www.zyciejakmuzykablog.wordpress.com

    • Kawa dobra na wszystko!
      Pozdrawiam, udanego tygodnia!

  • Julia Laszuk

    Musi być naprawdę dobre. :)

    • Przepyszna! Nie umiem przeżyć jesieni bez niej. :D
      Pozdrawiam!

  • Faktycznie jesienna! ;) A zdjęcia przepiękne! Pozdrawiam :)

    • Dzięki za fajne słowa, bardzo mi miło! :D
      Udanego tygodnia!

  • Kawa <3 tego mi teraz potrzeba :)

  • Ależ bym chciała pracować w kawiarni, by nauczyć się takich tricków! Tym bardziej, że kawa to podstawowy element każdego poranka!

    • Mimo że mój epizod z kawiarnią był krótki, to kawowe umiejętności są nieocenione. Nie wyobrażam sobie życia bez codziennej fajnej kawy! :D
      Pozdrawiam!

  • Jul

    Uwielbiam kawę z miodem! <3

    • Haha, tyle osób ją uwielbia, a ja tyle czasu żyłam bez niej! :D

  • Piękny klimat panuje na Twoich kawowych zdjęciach! :) Czuję zapach jesieni! Zaciekawiłaś mnie tym zagęszczonym mlekiem! Chodzi Ci o takie kondensowane?

    • Dziękuję! ^^
      Tak, skondensowane/zagęszczone mleko, ja używam tego niesłodzonego. Ale jeśli potrzeba więcej słodyczy, można dodać i słodkie, chociaż wtedy chyba już bez miodu. :)

  • Iwona Kosińska

    Ja cynamon dosypuję już do kawy w filtrze w ekspresie, tak jeszcze nigdy nie próbowałam, nie mówiąc już o miodzie ale czuję że jutro nadejdzie dzień próby:)

    • O, z tym filtrem muszę wypróbować! Nigdy tak nie robiłam, a może to być super sposób, dzięki za podpowiedź! :D

  • Uwielbiam takie połączenia. Wybieram mleko roślinne, a ostatnio lubuję się w kokosowym… Idealne połączenie.

    • A jak pijesz kawę z mlekiem kokosowym? Dosładzasz je jakoś? Bo ja dosłownie kilka dni temu dolałam sobie do kawy mleka kokosowego i nie dałam rady jej wypić. Zdradź mi patent! :D

  • A ja nie trawię cynamonu w kawie, herbacie i żadnych innych napojach

  • Muszę spróbować😊Uwielbiam cynamon i wszelkie kawowe wariacje. Z jesiennych uwielbiam kawę dyniową, podejrzewam, że Twoja rownież mi zasmakuje😊

    • A kawę dyniową robisz sama, czy to raczej taka z sieciówki? :>

  • O mamo, musi być pyszna <3 Chyba pora w końcu wygrzebać mój stary ekspres do kawy, bo ze zwykłego lenistwa przerzuciłam się chwilowo na rozpuszczalną :D Ostatnio wrzuciłam też do niej odrobinę przyprawy do piernika, idealna na sezon jesienno-zimowy :)

    • Koniecznie przeproś się z ekspresem. :D Ja odkąd zaczęłam pić kawę z kawiarki/ekspresu (mam przelewowy, więc żadne tam cudo), nie piję w ogóle tej rozpuszczalnej.
      A przyprawę do piernika też dodaję do kawy i też uwielbiam. Nie tylko w kawie, ale i kakao. Mmm, korzenne smaki kocham jesienią i zimą. :3
      Co do korzennych smaków – chętnie zrobiłabym pierniczki, ale chyba poczekam z tym dwa miesiące. :D

      • To jutro kupuję kawę i zaczynam działać :) co do pierniczków – teraz to nie to samo, najlepiej smakują na święta. Tak samo jak z karpiem i wszystkimi bożonarodzeniowymi potrawami :D

        • Haha, masz całkowitą rację – żadne pierniczki nie dorównają tym świątecznym. :D A ten zapach… Ech, ależ się rozmarzyłam! :D
          Daj znać, jak wykombinujesz coś z kawą. Może wymyślisz jeszcze coś lepszego, niż kawa z miodem i cynamonem, a wtedy koniecznie daj mi znać. Pozdrawiam!

    • Co do korzennych smaków – chętnie zrobiłabym pierniczki, ale chyba poczekam z tym dwa miesiące. :D

  • 1. Uwielbiam dobrą kawę, 2. Z miodem wszystko smakuje lepiej, 3. Zapach cynamonu jest obłędny! Nie mogę się doczekać tego połączenia smaków! Dzięki za świetny przepis :) Pozdrawiam, A.

    • Haha, zgadzam się ze wszystkimi punktami, jakie wymieniłaś! :D Mam nadzieję, że Tobie również posmakuje. Dobrego tygodnia!

      • Pyszne (przecież musiałam spróbować)! To będzie moja ulubiona, zimowa wersja kawy! :) Jeszcze raz dzięki i miłego dnia :)

        • Bardzo się cieszę, że spróbowałaś, a tym bardziej, że Ci smakuje! :D Ja czasami cynamon wymieniam na przyprawę do piernika – też wychodzi fajnie. :)
          Miłego dnia!