Makaron, powiedzmy, a la Carbonara!

prosty makaron carbonara

Kiedy moja fascynacja makaronem sięgała zenitu, szukałam przepisu na idealny, prosty makaron carbonara. Tu ze śmietaną, tam bez, tu jajko, tam znowu coś innego. Ja natomiast odziedziczyłam po mamie zdolność bardzo wybiórczego zapamiętywania tego, w jaki sposób powinno się dane danie wykonywać.

przepis na prosty makaron carbonaraPamiętam, że nigdy nie rozumiałam odpowiedzi mamy na moje pytanie o sposób zrobienia czegokolwiek: „trochę tego, trochę tamtego, a jeszcze czegoś innego tak wiesz, do smaku”. Bo jak można nie umieć wytłumaczyć, jak konkretnie coś ugotować???

No cóż. Tym razem musiałam sama siebie pilnować, aby zapamiętać, czego ile dorzucam i z czego dokładnie robię ten makaron. Ja z przepisów na carbonarę zapamiętałam tyle, że ma być makaron, mięso i ogólnie dosyć delikatnie, co nie zmienia faktu, że za każdym razem wersje tego dania się od siebie różnią.

Przeważnie tradycyjne przepisy na ten makaron zawierają śmietanę i boczek, ja wymyśliłam, że zrobię go z jogurtem greckim i mocno wędzoną szynką – co w ogóle nie odbiera mu smaku, ale za to przepędza wszelkie wyrzuty sumienia po zjedzeniu go na późny obiad lub kolację.

Osobiście jest to chyba mój ulubiony makaron i bardzo możliwe, że jeśli wpadniesz do mnie na coś pysznego, właśnie tym Ciebie ugoszczę. :)

Dzisiejszą wersję tego makaronu przedstawiam poniżej!


Składników potrzeba tylko kilka, w dodatku są naprawdę proste:

– ugotowany al dente makaron spaghetti, co ważne – nie opłukany wodą po wyjęciu go z garnka; dodatkowo należy zostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, z którą wrzucimy makaron na patelnię,

– cebulkę, czosnek oraz mocno wędzoną szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki,

– sos z jogurtu, jajka i przypraw,

– a na koniec, dla dekoracji i smaku roszponka, pomidor pokrojony w kostkę oraz intensywny w smaku ser z niebieską pleśnią.

Na rozgrzanej patelni ląduje cebulka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szynka. Kiedy będą już podsmażone, na patelnię dorzucamy do tego ugotowany al dente makaron z 1/4 szklanki wody z gotowania tego makaronu. Wszystko mieszamy i podsmażamy chwilę na bardzo małym ogniu.

Sos przygotowujemy z trzech łyżek jogurtu greckiego, jajka, szczypty gałki muszkatołowej (z tym trzeba uważać, bo za duża jej ilość może sprawić, że sos będzie gorzki, ale na pewno nie można jej pominąć!), soli, pieprzu i ulubionych ziół (w moim przypadku zioła prowansalskie). Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników na gładką masę, wlewamy sos do pozostałych składników na patelni i przez kilka minut podsmażamy na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż sos dokładnie oblepi makaron i zgęstnieje.

przepis na prosty makaron carbonaraprzepis na prosty makaron carbonara

Po przełożeniu makaronu na talerz dorzucamy garść ciemnej sałaty (roszponka lub rukola są idealne!), pokrojoną w kostkę połówkę pomidora oraz starty ser z niebieską pleśnią.

makaron_4

Voila!

Prosty i pyszny makaron właśnie wylądował na Twoim talerzu. Smacznego!

  • świetnie przygotowany post, instrukcje na pięknych zdjęciach – gratulacje!! Zwykły makaron, a post przygotowany z dużym zaangażowaniem, aż sumienie nie pozwala nie doczytać do końca :)

    • Dziękuję za piękne słowa!!! Jest mi bardzo miło. :D
      Blog i zdjęcia są moją największą miłością, którym nie umiem nie oddać całego serca. <3

  • Świetny post, świetny przepis, świetny blog! Jak to możliwe, widzę go po raz pierwszy?😉

    • Dziękuję pięknie za tak miły komentarz!
      Bloga regularnie prowadzę dopiero od trzech miesięcy, więc jeszcze nie zdążyłam pokazać go całemu światu. :D

  • Pamiętam jak pierwszy raz usłyszałam, że mam dodać szczyptę soli i wodę na oko – magia ;) Takiego makaronu już dawno nie jadłam, ale czas to zmienić, będzie idealny na dzisiejszy obiad :)

    • Haha, prawda? Ach, mamę w takich momentach uważałam za cudotwórczynię. <3
      Smacznego więc! :D

  • Uwielbiam makaron :-) Carbonarę często robię, bo jest szybka i pożywna ;-) Piękne zdjęcia!

    • Dziękuję za miłe słowa o zdjęciach! Bardzo mi miło. :D
      A w jaki sposób robisz carbonarę? Ze śmietaną? Jajkiem? Boczkiem? Ja wypróbowałam już chyba kilkanaście wersji!
      Fajnie że napisałaś, pozdrawiam!

  • Pamiętam, gdy robiłam swoją pierwszą carbonarę. Za długo mieszałam składniki i wyszła… jajecznica z makaronem! :D Na szczęście mój chłopak jest mistrzem w robieniu carbonary. Muszę spróbować Twojego przepisu, może będę w stanie sama zrobić to danie ;)

    • Haha! Wiesz, że moje przygody z carbonarą wyglądały podobnie??? :D Po kilku razach w końcu mi to danie wyszło, ale początki nie były zbyt obiecujące. :>

  • Uwielbiamy z mężem wszelkiego rodzaju makarony. Carbonara, szczególnie w wykonaniu kucharza włoskiego, jest fenomenalna! :)

    • Ach, takiej prawdziwej włoskiej jeszcze nie jadłam. Musi być cudowna!

  • Uwielbiam makaron w każdej postaci, więc przepis jak najbardziej mi pasuje :)

    • Ach, ja też kocham makaron, mogłabym go jeść codziennie!

  • Monika Szlauer

    Pycha. Na pewno wypróbuję. Szczególnie dzieci lubią u mnie makaron, szukam nowych inspiracja na potrawy z makaronu.

  • Agnieszka

    Lubię carbonarę. Fajny przepis. Kocham makarony i rozumiem Twoje uwielbienie dla nich. Pozdrawiam :)

  • Julia Laszuk

    Jak to cudownie wygląda! Mam fioła na punkcie makaronów. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/27/zupa-dyniowa-z-mlekiem-kokosowym/

  • Pingback: Kompozycja na zdjęciach - co zrobić, aby na fotkach był porządek?()